Ozon (O3) – naturalny najskuteczniejszy środek dezynfekcyjny.
Właściwości ozonu znane są od dawna, jego działanie bakteriobójcze jest około 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru. W warunkach naturalnych ozon jest niebieskim gazem, natomiast w temperaturze od −193 °C do −111 °C jest fioletową cieczą. Ozon tworzy się w momencie wyładowań elektrycznych np. w trakcie uderzeń piorunów. W sposób kontrolowany jest uzyskiwany poprzez wyładowania koronowe. Zapach powierza po intensywnej burzy to właśnie zapach ozonu.
Ozonowanie pozwala na profesjonalne usunięcie, odświeżenie, sterylizację i oczyszczenie powietrza. W usuwaniu nieprzyjemnych zapachów (odzwierzęcych, potu, stęchlizny, po pożarach itp.) skuteczność ozonowania szacowana jest na poziomie 99% OZON pozwala na fizyczne usuwanie wszelkich zapachów, a nie jedynie ich maskowanie.
Z uwagi na sterylizujące działanie ozonu, zabieg ozonowania pozwala również na usunięcie grzybów, pleśni, roztoczy, wirusów i bakterii.
Ponadto gaz ten wykazuje zbawienny wpływ na zdrowie człowieka poprzez: pobudzanie systemu immunologicznego, oczyszczanie tętnic i żył, poprawę krążenia, stabilizację poziomu hormonów i produkcji enzymów, redukcję ognisk zapalnych czy utlenianie toksyn (wykorzystywany jest przy leczeniu tzw. stopy cukrzycowej).
Ozon likwiduje
- Grzyby i pleśnie – Powstają na ścianach, na parowniku klimatyzacji samochodowej lub klimatyzatorze domowym i biurowym. Zagrzybienie powoduje zapach stęchlizny i rozprzestrzenianie rodników grzybów na całe pomieszczenie co wpływa niekorzystnie na zdrowie ludzi i zwierząt. Ozon likwiduje rodniki grzybów i formy przetrwalnikowe wytwarzane przez grzyby, pozostawiając czyste i sterylne pomieszczenie.
- Toksyczne substancje chemiczne – Zapachy wytwarzane przez farby, kleje, panele, dywany, izolacje, lakiery do drewna, tworzywa sztuczne. Ozon niweluje niebezpieczne związki poprzez rozpad pierścienia węglowego który jest zawarty w tych substancjach.
- Roztocza – Roztocza są wszędzie tam, gdzie gromadzi się kurz. Znajdują się w dywanach, zasłonach, meblach tapicerowanych, kocach oraz w pluszowych zabawkach dla dzieci. W kanapie może być ich nawet 2 mln ! Roztocza powodują alergię i astmę, odżywiają się martwą i złuszczoną materią organiczną. Nawet małe stężenie ozonu powoduje śmierć roztoczy i przeciwdziała ich rozmnażaniu.
- Zapachy pochodzenia organicznego i nieorganicznego – Nieprzyjemna woń moczu ludzkiego, kota, psa, krwi, rozlanego mleka, treści żołądkowej (wymiocin), wina, sfermentowanych soków, dymu z papierosów.
- Drobnoustroje – Zapachy wytwarzane przez farby, kleje panele, dywany, izolacje, lakiery do drewna, tworzywa sztuczne. Ozon niweluje niebezpieczne związki poprzez rozpad pierścienia węglowego który jest zawarty w tych substancjach.
- Pyłki kwiatowe – Alergeny zawarte w pyłkach kwiatowych traw, drzew, chwastów pod wpływem ozonu tracą swoje niepożądane właściwości.
- Insekty i gryzonie – Pająki, mrówki faraonki, prusaki, karaluchy, mole oraz myszy, szczury i inne gryzonie nie lubią ozonu – przy regularnym ozonowaniu opuszczają takie pomieszczenie. Ozonowanie wskazane jest dla cierpiących na Arachnofobię – strach przed pająkami.
Ozon nie maskuje nieprzyjemnych zapachów lecz je skutecznie usuwa
Bakterie które zabija ozon:
Aspergillus Niger
Bacillus Bacteria
Bacillus Anthracis
Bacillus cereus
B. cereus
Bacillus subtilis
Bacteriophage f2
Botrytis cinerea
Candida Bacteria
Clavibacter michiganense
Cladosporium
Clostridium Bacteria
Clostridium Botulinum Spores
Coxsackie Virus A9
Coxsackie Virus B5
Diphtheria Pathogen
Eberth Bacillus
Echo Virus 29
E-coli
Phytophthora parasitica
Poliomyelitis Virus
Poliovirus type 1
Proteus Bacteria
Phytophthora parasitica
Poliomyelitis Virus
Poliovirus type 1
Proteus Bacteria
Enterovirus Virus
Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici
Fusarium oxysporum f.sp. melonogea
GDVII Virus
Hepatitis A virus
Herpes Virus
Influenza Virus
Klebs-Loffler Bacillus
Legionella pneumophila
Luminescent
Basidiomycetes
Mucor piriformis
Mycobacterium avium
Mycobacterium foruitum
Penicillium Bacteria
Phytophthora parasitica
Poliomyelitis Virus
Poliovirus type 1
Proteus Bacteria
Pseudomonas Bacteria
Rhabdovirus virus
Salmonella Bacteria
Salmonella typhimurium
Schistosoma Bacteria
Staph epidermidis
Staphylococci
Stomatitis Virus
Streptococcus Bacteria
Verticillium dahliae
Vesicular Virus
Virbrio Cholera Bacteria
Vicia Faba progeny